martes, 2 de agosto de 2011

Alimentació

                                                  PROTEÏNES

  Les proteïnes són indispensables per moltes funcions de l’ organisme. Les proteïnes estan formades per aminoàcids. Hi ha 22 aminoàcids, 14 d’ ells els pot crear el nostre cos però n’ hi ha 8 que els hem d’ aconseguir de la alimentació. Són els denominats aminoàcids essencials.  Aquests aminoàcids estan a aliments animals com la carn, els ous, la llet o el peix. Els vegetals també en tenen però no tots amb l’ excepció de la soja.

  Basta amb 1gr de proteïna per quilo al dia i d’aquesta quantitat basta que la meitat sigui animal i la resta pot ser de vegetals. Una aportació de més proteïnes de les necessàries tampoc es bo degut a que el ronyo farà més feina de la necessària per eliminar aquest excés per la urea i a més augmenta el risc d’ osteoporosis per la pèrdua de calci del ossos.

  Però realment el problema són els greixos que acompanyen a les proteïnes. Les proteïnes són les causes del desenvolupament humà del cervell fa 2 milions i mig d’ anys però no esteim del tot adaptats. Millor adquirir els aminoàcids essencials del peix i menjar poca carn que en rica en greixos saturats. Però millor menjar el blau  però el blanc té menys greix.

  En quant a la carn, les vermelles molt poc, la de porc a mitges i la de pollastre o indiot més sovint.

  Altres fonts de proteïnes són els fruits secs, les llegums, espaguetis, patates,...però el aliment que és millor és la soja.

  Així que fer-se vegetaria pot ser una solució però també hi ha la possibilitat de partir carències  de ferro, Vitamina B12, D i calci.

  El que seria ideal es una alimentació variada, sense excessos de calories, amb molts vegetals i pocs greixos saturats però sobretot amb un aport suficient de proteïnes.

Bibliografia: La Ciència de la salut de Valenti Fuster

1 comentario:

Migue Coll dijo...

Y ¿que opinas de los suplementos de proteínas? Precisamente esta semana he pedido uno de estos suplementos "recuperadores" para tomar después de los entrenos de carga. No soy muy partidario de tomar demasiadas cosas, pero creo que me irá bien para aprovechar más los entrenos y recuperarme mejor. Ya veremos que tal.