jueves, 14 de julio de 2011

6 lessions més comuns en els triatletes

1.- Tendinitis a l' espatlla (hombro en castellà).
Quan nadam feim incontanbles circunduccions de braços i les espatlles treballen moltíssim. És molt important escalfar bé per acondicionar l' articulació i els músculs q l' envolten al treball posterior. A jo m' agrada molt fer-ho amb gomes elàstiques o theraband. Tant o més important és estirar bé aquests músculs al acabar. Al gimnàs els músculs treballar són básicament el pectoral, deltoides, biceps i trapeci. És important fer treball de rotadors, sobretot rotadors externs (supraespinós, infraespinós i rodó menor) per compensar ja q a la braçada sobretot es solicita el subescapular q fa la rotació interna.

2.- Lumbàlgia
El mal es localitza a baix de l' esquena i la cadera. Aquí principalment es veu involucrada amb la bici i la cursa.
Serà molt important fer un bon treball de core, sobretot de lumbars i estirar bé tant l' esquena com els isquiotibials ja q per un escurçament d' aquests es pot veure afectada.

3.- Sindrome de Cintilla iliotibial.
Localtizat a l' exterior de la cama, entre la cadera i el genoll ( Fascia lata). Inflamació del tendons q rocen amb el os exterior del genoll. El mal està normalment localitzat al exterior del genoll. però es pot extendre entre el genoll i el glutis.
Si és per un desequilibri es pot corregir amb plantilles. Torman als estiraments i reforç muscular.

4.- Tendinitis en el taló d' Aquiles.
Si ja ho patim aplicar crioterapia. La millor prevenció si ja es pateix a part de no córrer si no es pot es no fer-ho per terreny molt dur o amb grans pendents. Un altre pic estirar i reforç de tots els músculs del genoll cap a baix.

5.- Fascitis plantar
Localitzat al arc del peu, davant el taló i fa mal sobretot al aixecar-se del llit o quan correm. Lessió greu on un metge esportiu ens donarà un diagnóstic correcte. Lo més segur és q ens receptin unes plantilles. Estirar la fascia plantar descalç o amb calcetins i donar-se uns massatges amb una pilota petita tipus de golf però un poc més tova. Tb hi ha un vendatge funcional per la fascitis plantar. Depenen del grau es podria seguir fent natació però alerta amb els impulsos amb la paret en el viratge.

6.- Periostitis Tibial.
Es produeix a sa cara posterior de sa tibia, encara q la notem a la zona interna de la cama. Els estiraments més importants seran els de bessons i soleo tant per prevenció com per cura. Un estirament analític serà des de la posició on estiram el soleo amb la cama q estira el soleo retrasada del nostre cos, idò hem de trepitjar una pedra petita o un bordillo amb la cama de davant amb la part externa del peu de tal manera q augmentem el grau de pronació del peu. Al mateix temps intentarem empenyer el genoll cap a baix i cap a dedins fins q notem la tensió a la cara interna de la tibia. Tb existeix un vendatge funcional q farà minvar el mal.

PERÒ sobretot vos recoman q quan patigueu qualque mal aneu al vostre fisioterapeuta de confiança, aquesta sí q és la millor solució. Ara, lo q noltros hem d' intentar és prevenir aquestes i d' altres lessions xq no ens fotin sa temporada i sa vida quotidiana.

Bibliografia:
Apunts i articles de Enrique Garcia-Torralba Iglesias.
Apunts d' AAFE Pollença 2009-2011
Article de Fernado Domínguez

3 comentarios:

Migue Coll dijo...

Muy bueno Pep. Yo personalmente desde que estiro siempre después de entrenar he notado muchas mejorías en la prevención y en la correción de problemas.

Pep Vidal dijo...

La regla 80%-20% es la q te dice q sólo el 20% de las horas de una semana estan dedicadas al entreno puro y duro. Por lo cual al otro 80% le tendriamos q dar un poco más de importancia ya q al final tb determina el nivel de asimilación del 20%, ya sea recuperando el músculo estirando, hidratandolo y alimentandolo, durmiendo lo necesario, etc...

toni morey dijo...

i que me dius de la tendinitis peroneal? crec que també es una lesió habitual, al menys per a mi, je je je